COVID-19: Aktuálne preventívne opatrenia na letisku

– V súvislosti s preventívnymi opatreniami pred šíriacim sa ochorením COVID-19 sú od 9. marca zakázané všetky prílety z Talianska a odlety do Talianska. Cestujúcim prilietajúcim na letisko v Bratislave merajú hygieničky v príletovej hale telesnú teplotu, na palubách sa vypĺňajú dotazníky.

Zakázané lety do Talianska

Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu, ktorý zasadal na Ministerstve vnútra SR v piatok 6. marca, bol vydaný NOTAM pre letecké spoločnosti platný od polnoci 9. marca 2020 v znení: V SULADE S NARIADENIM USTREDNEHO KRIZOVEHO STABU SLOVENSKEJ REPUBLIKY S CIELOM ZABRANIT SIRENIU NAKAZY NOVYM KORONAVIRUSOM COVID-19: LETY ZO VSETKYCH TALIANSKYCH LETISK S MIESTOM URCENIA NA LETISKA SLOVENSKEJ REPUBLIKY SU ZAKAZANE. Nariadenie sa týka všetkých pravidelných príletov a odletov z BTS do Ríma, Bologne, Milána a Alghera a spiatočne, do odvolania. Dopravca Ryanair bude cestujúcich informovať e-mailom či SMS správou o ďalšom postupe. Nariadenie sa zároveň týka všetkých príletov a odletov z Talianska, teda platí i pre obchodné a charterové lety.

Meranie teploty cestujúcim

Bezpečnostná rada SR nariadila od 28. februára 2020 meranie teploty všetkým cestujúcim prilietajúcim na Slovensko. Priamo v príletovej hale letiska ho vykonávajú hygieničky z Útvaru vedúceho hygienika rezortu Ministerstva dopravy a výstavby SR. K dispozícii majú teplomery aj termokamery. V prípade teploty presahujúcej 38 °C bude s cestujúcim vedený rozhovor o jeho cestovateľskej anamnéze a v prípade podozrenia na COVID-19 bude cestujúci prevezený priamo z letiska zdravotníkmi do izolácie v nemocnici. Meranie teploty cestujúcim prebieha aj na letiskách v Poprade a Košiciach.

Vypĺňanie dotazníkov na palubách všetkých lietadiel prilietajúcich do Bratislavy

Zároveň všetci cestujúci, ktorí priletia do Bratislavy, vypĺňajú na základe pokynu premiéra SR Petra Pellegriniho na palubách lietadiel dotazníky. Vypĺňajú údaje o lete, ktorým prileteli, osobné informácie, adresu trvalého i prechodného pobytu či kontakty na blízke osoby v prípade pohotovosti. Dotazníky budú slúžiť orgánom na ochranu zdravia na spätné dohľadanie osôb, v prípade, ak sa potvrdí, že na palube konkrétneho letu bola osoba s potvrdeným ochorením COVID-19. Útvar vedúceho hygienika rezortu dopravy zároveň vyzval cestujúcich, aby dotazníky dôsledne vypĺňali, pretože v prípade krízovej situácie môžu výrazne pomôcť pri zabezpečení ďalších preventívnych opatrení proti šíreniu vírusu. Dotazníky rozdá počas letu na palube lietadla cestujúcim palubný personál, alebo im budú poskytnuté po prílete. Majte preto k dispozícii perá na vypĺňanie dotazníkov.

Informačná kampaň na letiskách

Útvar vedúceho hygienika Ministerstva dopravy a výstavby SR zaslal letiskám na Slovensku, vrátane letiska v Bratislave, informačný materiál Svetovej zdravotníckej organizácie pre cestujúcu verejnosť o spôsoboch prevencie pred koronavírusom, ktorý je zverejnený v priestoroch letiska a na webstránke letiska:

Informačné materiály o spôsoboch prevencie pred koronavírusom zaslal na letisko v Bratislave aj Úrad verejného zdravotníctva SR a sú umiestnené v informačných stojanoch na letisku.

Cestujúcim sa naďalej odporúča dodržiavať všeobecné opatrenia, a to prísnu osobnú hygienu, najmä dôsledné umývanie rúk, vyhýbať sa kontaktu s chorými osobami, najmä s tými, ktorí majú kašeľ, vyhýbať sa preplneným miestam a 14 dní od príchodu z oblasti so zvýšeným výskytom ochorenia COVID-19  si kontrolovať svoj zdravotný stav.  Úrady vyzývajú tiež ľudí, aby zvážili cestovanie do zahraničia, zvlášť do oblastí, kde koronavírus už potvrdili.

Preventívne opatrenia letiska

Zamestnanci letiska, ktorí prichádzajú do priameho styku s cestujúcimi, majú k dispozícii respirátory či ochranné rúška na tvár, tiež gumené rukavice. Ich nosenie nie je nariadené, je však odporúčané. Zároveň sa na viacerých miestach na letisku nachádzajú dezinfekčné zariadenia na dezinfekciu rúk pre zamestnancov aj cestujúcich. Pravidelne sa dezinfikujú aj letiskové autobusy. V súvislosti s COVID-19 boli zrušené všetky zahraničné cesty zamestnancov letiska aj pracovné porady. Letisko M. R. Štefánika má podrobný postup v prípade podozrenia na ohrozenie verejného zdravia spísaný v Pohotovostnom pláne letiska. Koncom januára sa na letisku uskutočnilo aj preventívne cvičenie pre preverenie postupov v prípade ohrozenia verejného zdravia.

Všeobecné preventívne opatrenia

Verejnosti sa odporúčajú dodržiavať preventívne opatrenia, ktoré sú účinné vo vzťahu ku kvapôčkovým nákazám (patrí sem aj COVID-19):

• umývať si ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej pod dobru 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu,
• očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami,
• zakrývať si nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahoďte do koša,
• vyhýbať sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky,
• dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter medzi vami a kýmkoľvek kto kašle alebo kýcha,
• zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí,
• v domácnosti dbajte na zvýšenú dezinfekciu povrchov,
• nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením,
• ak ste chorý, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby.

Odporúčania pre cestovateľov po návrate na Slovensko:

• kontrolujte svoj zdravotný stav počas inkubačného času – 14 dní po návrate,
• dbajte na dôkladnú hygienu rúk, zvýšenú dezinfekciu povrchov v domácnosti, kašlite a kýchajte do papierových vreckoviek, ktoré potom zahodíte do koša. Ak sa dá, obmedzte návštevy priestorov s vyšším počtom ľudí,
• ak ste bez príznakov, a napriek tomu máte podozrenie na nákazu novým koronavírusom, môžete z vlastného rozhodnutia podstúpiť domácu izoláciu po dobu 14 dní,
• ak sa u vás počas 14 dní objavia príznaky ako kašeľ, horúčka, sťažené dýchanie, bolesť hrdla, hlavy, kĺbov, zostaňte doma a telefonicky kontaktujte lekára, lekársku pohotovostnú službu alebo operátora KOS ZZS a informujte ich o svojom pobyte v rizikovej oblasti.

Užitočné kontakty

V prípade podozrenia na nákazu novým koronavírusom treba kontaktovať nonstop infolinku 0917 222 682 alebo písať na e-mail: [email protected] K dispozícii sú aj nasledujúce kontakty funkčné 24 hodín denne, 7 dní v týždni.

Kontakty prístupné pre verejnosť:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

Aktuálne zriadilo svoju infolinku aj Národné centrum zdravotníckych informácií. Odborníci na čísle 0800 221 234 odpovedajú na otázky 24 hodín 7 dní v týždni.