Za prvých 9 mesiacov vybavilo Letisko M. R. Štefánika 1 169 704 pasažierov

– Po dvoch náročných rokoch ako pre letectvo, tak aj pre cestovný ruch, majú Slováci stále veľký záujem cestovať. Ukázalo sa to aj na tohtoročnej letnej sezóne, ktorá bola pre Letisko M. R. Štefánika úspešná. Za prvých 9 mesiacov roka 2022 sme vybavili 1 169 704 cestujúcich vrátane príletov a odletov.

Za prvých 9 mesiacov vybavilo Letisko M. R. Štefánika 1 169 704 pasažierov

Už v auguste sa nám podarilo dosiahnuť hranicu 1 milión (1 002 685) vybavených pasažierov vrátane odletov a príletov (čo je viac ako za posledné dva roky 2020 a 2021 spolu). Pôvodne boli takéto čísla očakávané až na jeseň 2022.

Najsilnejším mesiacom v roku 2022 bol júl, kde letisko vybavilo 256 447 pasažierov (odlety aj prílety), čo je najviac od októbra 2019. Miera obnovy počtu cestujúcich z roku 2019 tak v júli dosiahla priečku: 77 %.

Pokiaľ ide o september, ktorého prvá polovica je ešte tradičným časom pre dovolenky, vybavilo letisko celkovo 167 019 cestujúcich vrátane príletov a odletov. Od začiatku januára do konca septembra sa uskutočnilo na Letisku M. R. Štefánika 19 741 vzletov a pristátí, pričom v samotnom septembri to bolo 2 550 letov.

Top destinácie

Najpopulárnejšou dovolenkovou destináciou túto letnú sezónu bola turecká Antalya. V pravidelnej doprave drží prvú priečku Londýn. Medzi najpopulárnejšie destinácie sa v septembri zaradila opäť turecká Antalya, druhé miesto obsadil Londýn a tretie miesto patrí cyperskej Larnake. Pokiaľ ide o pravidelnú dopravu, v septembri smerovali pasažieri do destinácii Londýn, Miláno a tretie miesto obsadila bulharská Sofia. V charterovej doprave naďalej výrazne dominuje turecká Antalya.

Najviac cestujúcich bolo v septembri vybavených leteckou spoločnosťou Ryanair, Smartwings a Wizz Air.