Na čo si dať pozor pred odletom na dovolenku

– BRATISLAVA – Na Slovensku sa začína hlavná dovolenková sezóna. Mnohí sa chystajú práve na leteckú dovolenku. Tá sa však každoročne pre mnohých Slovákov skončí ešte pred samotným odletom. Príčinou, je, že cestujúcemu nie je umožnený odlet pre viaceré dôvody. Letisko M. R. Štefánika preto uvádza niekoľko tipov ako na bezproblémový odlet do vytúženej destinácie.

Na čo si dať pozor pred odletom na dovolenku

Pred odletom si skontrolujte všetky potrebné dokumenty na cestu

Odporúčame skontrolovať si platné cestovné doklady a vstupné dokumenty do cieľovej destinácie. Podmienky vstupu do jednotlivých krajín nájdete tu: Podmienky vstupu do krajín | Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (mzv.sk)

Nedostatočná dĺžka platnosti cestovného pasu

Pre vstup do niektorých dovolenkových krajín nestačí mať len platný pas, ale dĺžka platnosti musí byť aj niekoľko mesiacov po prílete do krajiny. Ak cestujúci nemá dostatočne dlho platný pas, rovnako mu nie je umožnený odlet. Odporúčame preštudovať si podmienky vstupu do danej krajiny.

Neplatný cestovný pas

Neraz sa stane, že cestujúci zistí až pri vybavení na check-in pulte, že jeho pas už stratil platnosť. V tom prípade cestujúcemu nie je umožnený odlet. Prichádza tak o zaplatenú dovolenku aj letenku.

Pas pri odlete do Veľkej Británie

Upozorňujeme, že Veľká Británia už nie je členom EÚ. Preto je potrebné cestovať s platným cestovným pasom. Cestovanie s občianskym preukazom je povolené len na výnimky, teda pre tých, ktorí sa zaregistrovali do pobytovej schémy, tzv. Settlement Scheme. Potvrdenie o tejto registrácii odporúčame mať tiež vytlačené.

Neplatný alebo nedostatočne dlho platný pas dieťaťa

Nestačí skontrolovať platnosť pasu a dĺžku platnosti pasu len dospelým osobám. Zatiaľ čo v rámci EÚ a vo vybraných krajinách (podrobnejšie informácie nájdete na web stránkach MZV SR) môžu dospelí aj deti cestovať na občiansky preukaz, pri ceste mimo EÚ musí byť aj dieťa držiteľom platného cestovného pasu. Deťom mladším ako 6 rokov sa cestovný pas vydáva s platnosťou na 2 roky.

Hmotnosť a veľkosť batožiny

Na webových stránkach leteckej spoločnosti, kde ste si zakúpili letenku si skontrolujte akú hmotnosť a veľkosť batožiny povoľujú podmienky leteckej spoločnosti. Informácie o hmotnosti a veľkosti batožiny sa pri jednotlivých leteckých dopravcoch líšia. Preto odporúčame pozorne pozrieť inštrukcie uverejnené na webových stránkach spoločnosti, s ktorou sa chystáte na dovolenku, prípadne sa informovať v cestovnej kancelárii, kde ste si zakúpili letecký zájazd. Nedodržanie povolenej hmotnosti a veľkosti batožiny je leteckými dopravcami striktne spoplatnené.

Správne si zabaľte príručnú batožinu

Do príručnej batožiny je povolené zobrať si tekutiny, gély alebo krémy do 100 ml. Treba si dať pozor či nemáte v príručnej batožine zabalený niektorý zo zakázaných predmetov, akým je napríklad nôž, horľavina, hračkárske napodobeniny pištolí a zbraní, či iné zakázané predmety. Upozorňujeme, že na letisku M. R. Štefánika nie je povolená ani tenisová raketa ako príručná batožina. Presný zoznam zakázaných predmetov v príručnej batožine nájdete na: Batožina | Letisko Bratislava (BTS) - oficiálna stránka

Buďte na letisku pred odletom včas

Cestujúcim odporúčame, aby boli na letisku minimálne 2 hodiny pred odletom. Pred odchodom si skontrolujte prípadné dopravné obmedzenia po ceste na letisko. Včasný príchod je potrebný najmä z dôvodu možného zdržania pri registrácii na odlet alebo pri bezpečnostnej kontrole.

Po príchode na letisko

Po príchode odporúčame ísť hneď na check-in, kde vás zaregistrujú, skontrolujú doklady a odbavia vašu batožinu. Po registrácii odporúčame ísť rovno na bezpečnostnú a pasovú kontrolu. A následne je potrebné sledovať obrazovky s informáciami o otvorení východov, tzv. gate. V prípade otvorenia takejto brány do lietadla, odporúčame ísť ihneď na nástup. Brána sa totiž môže zavrieť už 30 minút pred odletom. Presný čas sa pri jednotlivých leteckých spoločnostiach líši.

Pomýlenie si linky a času odletu

Počas dňa sa na Letisku M. R. Štefánika uskutoční naraz niekoľko odletov do rôznych destinácii. Cestujúci tak musí sledovať nie len destináciu, do ktorej letí, ale aj číslo linky, číslo nástupnej brány a presný čas odletu. Zaznamenali sme už prípady, keď cestujúci svoj let zmeškali z dôvodu, že stáli v nesprávnom rade na nástup do lietadla.

Konzumácia alkoholu

Odporúčame pasažierom opatrnosť pri užívaní omamných látok, akou je alkohol. V prípade, že je pasažier v neprispôsobivom stave, môže sa stať, že bude vylúčený z prepravy z bezpečnostných dôvodov. Väčšina leteckých spoločností má nulovú toleranciu alkoholu.