Na bratislavskom letisku otvorili výstavu Pestré Bulharsko

– Návštevníci Letiska M. R. Štefánika v Bratislave si môžu od dnes pozrieť v odletovej hale letiska výstavu 40 fotografií s názvom Pestré Bulharsko (Colorful Bulgaria). Výstavu organizuje veľvyslanectvo Bulharskej republiky na Slovensku pri príležitosti predsedníctva Bulharska v Rade EÚ.

Bulharskí umelci zároveň predstavujú svoje umenie aj v Termináli všeobecného letectva.

Na prízemí verejnej časti odletovej haly letiska vystavuje štyridsiatku obrazov najmä autor Ladislav Cvetkov. Jeho fotografie, ako i snímky iných autorov, zachytávajú typické bulharské farby miest akými sú Sofia, Veliko Tarnovo, Plovdiv, Ruse a iné. Autori fotografiami zobrazujú krásy bulharských hôr a mora, folklórne tradície, keramiku či umenie. Ukazujú súčasnú, ale i minulú tvár Bulharska.

V Termináli všeobecného letectva, ktorí využívajú prevažne súkromní klienti či štátne delegácie, sa prezentuje bulharský umelec Peter Marinov s približne dvadsiatkou obrazov zhotovených prevažne technikou olejomaľby. Zobrazuje krásy bulharských miest a prírody. Medzi jeho dielami možno zbadať starobylé bulharské mestá Boženci a Etera.

„Veľmi sa teším z tejto spoločnej spolupráce bratislavského letiska a bulharskej ambasády, vďaka ktorej priblížime ľuďom Bulharsko. Dúfame, že Slováci využijú priame letecké spojenia z Bratislavy do našej krajiny, ktorá v 1. polroku roka 2018 predsedá Rade Európskej únie. Radi privítame Slovákov aj tento rok na dovolenkách v našej krajine,“ vyjadrila sa Yordanka Chobanova, veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku počas otvorenia výstavy.

„Z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave môžu cestujúci využiť priame linky do Bulharska, a to linku spoločnosti Wizz Air do hlavného mesta Sofie, ale aj novú priamu linku do Burgasu, ktorú od konca marca spúšťa spoločnosť Ryanair. Bulharsko je jednou z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov, preto sme radi, že aj prostredníctvom výstav môžu návštevníci letiska túto krajinu o čosi viac spoznať,“ vysvetlil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Jozef Pojedinec.

Výstava v priestoroch letiska potrvá od 14. februára do 31. marca 2018.