Letisko BTS prišlo v 1. polroku o približne 700-tisíc cestujúcich

– Letisko M. R. Štefánika vybavilo počas prvých šiestich mesiacov roka 2020 len necelých 293-tisíc cestujúcich. V rovnakom období vlani pritom vybavilo na prílete a odlete takmer milión osôb.

Letisko BTS prišlo v 1. polroku o približne 700-tisíc cestujúcich

Po zákaze civilných letov od polovice marca zaznamenalo letisko v prvom polroku pokles o 69 % cestujúcich oproti rovnakému obdobiu minulý rok.

„Počas prvého polroka vybavilo letisko presne 292 839 cestujúcich, vlani to bolo v tomto období 944 752 pasažierov, čo predstavuje pokles o 651 913 osôb, resp. o 69 percent,“ informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

Civilné prílety na slovenské letiská boli zakázané z dôvodu pandémie koronavírusu od 13. marca, povolené boli od 15. júna, kedy spustila svoje pravidelné lety z Bratislavy letecká spoločnosť Wizz Air s pravidelnou linkou do Sofie.

Počet samotných letov poklesol v prvom polroku o 52 % oproti vlaňajšku, uskutočnilo sa 6 284 príletov a odletov. „Nákladné lety, ktoré prepravovali najmä z Číny na Slovensko zdravotnícke pomôcky, sa pričinili v prvom polroku o rast počtu vybaveného nákladu na letisku v Bratislave o 32 percent,“ doplnil Jozef Pojedinec. Vybavených bolo 13 480 ton leteckého nákladu.

V samotnom šiestom mesiaci jún bolo vybavených len 2 176 cestujúcich, zatiaľ čo v júni 2019 to bolo 236 051 cestujúcich. V júni sa uskutočnilo 846 letov.